
BCCF Membership Fee Reorganization: 
 
Clause 1: 
 

1. The BCCF no longer charges an annual membership fee. In its place, a 
per tournament, per player fee is charged to events. The amount of this 
fee is to be set by the BCCF executive from time to time. 

 
2. The following are considered members of the BCCF: 

 
a. Anyone who has played in an event in the previous 12 months for 

which the required fees have been greater than $0 and for which the 
required fees have been paid. 

 
b. Anyone who is on the list of BCCF life members. 
 
c. Anyone who has organized an event in the previous 12 months for 

which the required fees have been paid. 
 
d. Anyone who has directed an event in the previous 12 months for which 

the required fees have been paid. 
 
e. Anyone who has made application and paid the equivalent of the per 

player, per event fee to the Board of Directors in the previous 12 
months, acceptance subject to the approval of the Board. 

 
3. Organizers of events for which the required fees will be paid are entitled to 

pre and post tournament publicity in the publications of the BCCF. They 
are also eligible for other support and promotion that may be determined 
from time to time by the BCCF executive. [Interpretation: This does not 
mean that the BCCF will not report on non BCCF events.] 

 
4. Relationship to the CFC: 

 
a. BCCF membership is required for CFC rated events in BC. 

Consequently, the required fees must be paid for an event in BC to 
be CFC rated. 

 
b. If an event is CFC rated, the required fees are paid to the CFC 

along with CFC rating fees and in turn, the CFC remits the BCCF 
portion to the BCCF. 

 
c. To the extent that the CFC remits a portion of CFC tournament 

memberships to the BCCF, those amounts shall be credited against 
the required fees. 



d. If an event is not CFC rated for whatever reason, the required fees 
may be paid directly to the BCCF. 

 
5. Transition period from Jan. 1, 2009 to Jan. 1 2010 
 

a. The new BCCF membership regime shall start Jan. 1, 2009. After 
that time, no annual BCCF memberships will be collected or sold. 

 
b. The fee is not required for people who have a current BCCF annual 

membership which expires between Jan. 1 2009 and Jan. 1, 2010 
when the event is concluded before their membership expiry date. 

 
c. The BCCF shall publish on its website the CFC TD list from which 

the expiry date of BCCF memberships can be inferred. 
 

d. The BCCF will refund upon request annual memberships to those 
who have purchased multiple year BCCF memberships i.e. 
memberships expiring past Jan. 1, 2010. 

 
Clause 2: 
 
The per player, per event fee shall be: 
 

1. $0 for BCCF life members in all events. 
 

2. $2 for non junior events which take place over one day. 
 

3. $4 for non junior events which take place over more than one day. 
 

4. $0 for exclusively junior events. [Interpretation: Organizers and TDs for 
such events are considered BCCF members] 

 
5. At its discretion, the BCCF may provide an exemption for fees for 

charitable events. 
 

6. Events which have multiple sections and/or multiple sub events (e.g. the 
Victoria Chess Festival) are considered to be 1 event for the purposes of 
determining BCCF per player per event fees. However, if the various sub 
events have different required fees, the higher fee is the one applicable for 
a given player. 

 
7. Non BC resident players also pay the required fee. 

 
Clause 3: 
 
BCCF life memberships shall no longer be sold. Existing life memberships will be 



honoured by exempting life members from per event, per player fees. A list of 
existing BCCF life memberships is posted on the BCCF website. 


